hovenier

Eindelijk genoeg gespaard om je tuin om te laten toveren tot een paradijs? Lang genoeg geërgerd aan lelijk, verzakt straatwerk en struiken die je tuin de uitstraling van een jungle geven? Dan is dit het moment voor een tuinrenovatie! Het opnieuw ontwerpen en inrichten van je tuin, zodat je weer met trots op je terras kan zitten, in plaats van met schaamte. Nu is het de vraag aan wie je de kostbare klus gaat gunnen, welke hovenier kies je voor jouw tuinaanleg? Hier geven we drie tips voor het vinden van het juiste hoveniersbedrijf.

1 Bekijk aangelegde tuinen

Hoveniersbedrijven hebben, meer dan in andere branches, vaak een eigen stijl en eigen sterke en zwakte punten. Het is dus van belang een goede ‘match’ te vinden. Sommige bedrijven zijn bijna volledig actief in ‘simpel’ tuinonderhoud. Grasmaaien, schoffelen en snoeien van bestaande tuinen of bedrijfsterreinen. Dit is niet het bedrijf waar je terecht moet om voor duizenden euro’s je tuin te laten renoveren. Ook zijn er hoveniers die vooral gespecialiseerd zijn in bestratingen en tuinelementen zoals schuttingen en tuinoverkappingen. Probeer hier (via de websites en Facebook of Instagram) een beeld van te vormen. Selecteer bedrijven die projecten hebben gedaan die lijken op wat jij ook voor ogen hebt en plaats die op je eerste selectie.

2 Bekijk reviews

Een bedrijf laat uiteraard alleen zien wat er goed gaat op de eigen uitingen. Reviews bij bijvoorbeeld Google hebben ze niet zelf in de hand en zijn dus zeker interessant om te bekijken. Let ook op de hoeveelheid reviews. Als een hoveniersbedrijf minder dan tien beoordelingen heeft zou je deze eigenlijk niet mee moeten nemen in je selectie, tenzij je echt een reden hebt om dit toch te doen. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf net nieuw gestart is of je betrouwbare informatie hebt dat dit echt een goede zaak is. Let bij de reviews niet alleen op het aantal sterren maar vooral op de tekst. Wat ging er goed en wat ging er minder goed? Is de aangelegde tuin inderdaad mooi geworden? Hoe ging het proces? Waren de hoveniers vriendelijk en beperkten ze de overlast zoveel mogelijk?

3 Is de hovenier aangesloten bij een bracheorganisatie?

Voor hoveniersbedrijven is er een keurmerk en dat is Tuinkeur. Bij Tuinkeur, welke ook een eigen beoordelingenplatform heeft (hoveniernederland.nl) zijn vele hoveniers aangemeld. Deze moeten zich houden aan de richtlijnen die hieraan zijn verbonden betreffende professionaliteit en kwaliteit. Ook kan je bij Tuinkeur terecht als je niet tevreden bent. Het is niet noodzakelijk dat de hovenier van jouw keuze hierbij aangesloten is (sommigen hebben een goede reden dit niet te doen) maar het is zeker een pré.

De juiste hovenier gevonden?

Heb je de juiste hovenier gevonden en heeft deze jouw tuin inderdaad tot een paradijs gemaakt? Verspreid het nieuws! Laat toekomstige klanten weten dat deze hovenier goed werk heeft geleverd door een (uitgebreide) review te schrijven. Hier kan je meestal ook foto’s aan toevoegen, wat in dit geval zeker meerwaarde heeft. Help hiermee de volgende die een hovenier zoekt een handje mee.