Lekker met de bijl aan de slag om wat hout beschikbaar te hebben voor de kachel is niet meer nodig wanneer je de beschikking hebt over een houtklover. Zo een handige machine maakt het tot een eenvoudige taak om snel en veilig een flinke voorraad hout gereed te hebben. Bij de aanschaf moet er wel gelet worden op enkele zaken om er zeker van te zijn dat de machine wel aan de verwachtingen zal voldoen. Zo wordt ervoor gezorgd dat de aankoop lang mee zal gaan.

Om welke hoeveelheid hout gaat het?

Een houtklover met de juiste capaciteit uitkiezen is niet moeilijk. Afhankelijk van het aantal benodigde kubieke meter (m3) hout, kan er al een selectie worden gemaakt uit de beschikbare modellen. Neem gelijk ook de diameter en de lengte van de houtblokken mee die gekloofd moeten worden. De druk die de houtklover kan uitoefenen wordt uitgedrukt in ton en starten de kleinere modellen met gemiddeld vier ton aan drukkracht. Deze kracht wordt geleverd door een hydraulisch systeem dat aangedreven wordt door een krachtige elektrische motor. Om overbelasting te voorkomen, is het beter om te kiezen voor een model met een wat ruimere capaciteit.

De bediening mag ook geen problemen opleveren

De bediening van een houtklover moet geen uitdaging zijn en is het belangrijk om te letten op het gemak die het te bieden heeft. Zo is het wel handig wanneer de houtblokken door speciale werkarmen wordt vastgehouden zodat beide handen vrij zijn tijdens het kloven. Dat is ook nog eens veilig en moet de houtklover ook voorzieningen hebben om te voorkomen dat delen hout tijdens het kloven los kunnen schieten. Onderhoudt houtklover vraagt niet om veel en is het belangrijk om de machine schoon te houden, vooral de koelvinnen van de motor. Verder is regelmatig invetten van de kloofkolom nodig om de motor niet onnodig te belasten.