Heb jij de Clematis, ook wel de koningin van de klimplanten genoemd, in jouw tuin, of ga je deze mooie klimplant in je tuin plaatsen? Dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van de prachtige, geurige bloemen en donkergroene bladeren die de Clematis afgeeft. Maar hoe kun je jouw Clematis nu het beste verzorgen en hoe zorg je dat de plant het gehele jaar door mooi blijft? Lees snel verder voor de beste tips! 

1. Plant de Clematis op de juiste plek

Je kunt de groenblijvende Clematis gedurende het gehele jaar planten. Wel heeft de Clematis veel zon nodig. Hoe meer zonuren de plant kan maken, hoe harder de plant zal groeien en omhoog kan gaan klimmen. Wel is het belangrijk dat je de Clematis ergens plant waar de wortels van de plant volledig in de schaduw blijven. Let dus goed op waar je deze klimplant in je tuin (of op je balkon) neerzet. 

2. Geef de Clematis genoeg water

Clematissen zijn dorstige en hongerige  planten. Ook moeten ze in de zon geplaatst worden om voldoende te kunnen groeien. Het is dan ook erg belangrijk dat je de plant voldoende water geeft. Zeker in droge periodes moet je er goed aan denken dat je de plant extra water. 

3. Bijvoeden in groeiperiode

De groeiperiode van de Clematis is in maart. In deze periode is het belangrijk dat je de plant extra voeding geeft. Dit kun je doen door gebruik te maken van vloeibare mest en gedroogde mestkorrels. Dit komt de bodemkwaliteit en de groei van je plant enorm ten goede. 

4. Klimhulp

Is er geen natuurlijke klimhulp in de tuin aanwezig? Dan is het belangrijk dat je de Clematis een kunstmatige klimhulp geeft, zoals een klimrek. Deze klimrekjes zijn te verkrijgen bij de meeste bouwmarkten, tuincentra en online winkels die zich richten op de verkoop van (klim)planten.

5. Problemen voorkomen

De Clematis heeft weinig last van plagen en ziektes. Wel kan er overlast van slakken voorkomen, slakken vinden de bladeren van de Clematis namelijk erg lekker. Je kunt dit voorkomen door een koperen ring rondom de plant te plaatsen of door ecologische slakkenkorrels te strooien. Ook kun je het lastiger maken voor de slakken om bij de plant te komen, door gebroken eierschalen in een cirkel rondom de voet van de plant te plaatsen. Hierdoor kunnen bovengrondse slakken niet bij de Clematis komen. Als de cirkel met obstakels goed aansluit op de voet van de plant, kunnen ook ondergrondse slakken deze niet bereiken.