Kaas is een wereldwijd bekend product en bijna ieder land kent zijn eigen kaassoorten en smaken. Sinds de Gouden Eeuw is Nederland in het buitenland bekend komen te staan als echt kaasland. Door de jaren heen zijn er steeds meer smaken, merken en soorten type kaas op de markt gekomen. Maar ook Frankrijk, Spanje en Zwitserland kennen een groot assortiment aan kaassoorten. De bekendste Nederlandse kaassoorten zijn de Goudse kaas, Boerenkaas, Geitenkaas, Schapenkaas, Magere kaas en Kruidenkaas.  

Kaasplankjes

Je wilt graag een bijzonder kaasplankje maken voor je vrienden en familie, maar je hebt geen inspiratie. Je kan tegenwoordig eindeloos veel kaas kopen. Een kaasplank samenstellen is een fluitje van een cent. De kaasplateaus zijn al bij elkaar gezet, je hoeft alleen nog maar je favoriete kaas uit te kiezen. In je favoriete kaaswinkel vind je talloze soorten en smaken die geheid samen kunnen op een kaasplankje. Houd je bijvoorbeeld van een beetje pit? Kies dan voor een borrelpakket met pittige kaas. Om de sfeer natuurlijk een stapje verder te brengen, kan je ook je kaasplank laten decoreren. Een goede kaasplank oogt vaak mooi als je er wat garnituur bij serveert zoals tomaatjes, olijven, stukjes brood, confituren of zoete vruchten. Kaas smaakt voortreffelijk bij een heerlijk koud glas bier of een goed glas port. Ook met thee is een kaasplankje heerlijk.

Gesmolten kaas

Er zijn veel Nederlanders die wel van gesmolten kaas houden, maar niet van echte volle romige kaas. Een goed alternatief voor deze mensen is kaasfondue. Kaasfondue kopen doe je natuurlijk online! Ook hiervoor zijn er verschillende pakketten kant en klaar beschikbaar. Kaasfondue staat in het teken van gezellig samen eten met je vrienden of familie. Steeds meer mensen ontdekken hoe gezellig, sfeervol en lekker fonduen is. Met vrienden en familie om de tafel, staat er een grote pan met kaasfondue vol met stukjes groente, brood en andere lekkernijen om te dippen. Het zou net zo goed kunnen voor een kerstdiner, oud en nieuw feestje, verjaardagsfeest of een jubileum. Fondue pakketten zijn samengesteld met buitenlandse kazen zoals Zwitserse kaas. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de traditionele Zwitserse kaasfondue, bestaand uit Emmentaler en Appenzeller kaas. Daarnaast is Franse kaasfondue een populaire keuze waarbij meestal Camembert en Comté kaas gebruikt wordt. Ook bestaat er een oer Hollandse kaasfondue met Maasdammer kaas en belegen kaas van de boerderij. Het enige wat je nog hoeft te doen, is de tafel mooi dekken en genieten.