Een sedum dak staat prachtig en maakt uw woning speciaal en sfeervol. Groene daken zijn er in meerdere opties. Sedum daken bestaan uit lichte sedummatten en daktuinen zijn zware daken met een intensieve begroeiing aan beplanting met struiken en bomen. Sedum daken zijn eenvoudiger en dunner beplant. Deze bestaan meestal uit zacht mos en makkelijk te onderhouden vetplantjes.  

Schoon voor het klimaat 

Het gewicht van sedum is een voordeel, zeker als de dakconstructie het een daktuin niet kan dragen. Groen is een fijne optie in steden. Projecten in de bouw besteden tevens steeds meer aandacht aan groen, wat bijdraagt aan en beter leefklimaat. Ook hebben groene daken een rustgevende werking en wordt er minder stress ervaren door mensen die in dorpen of steden met veel groene daken wonen. Het draagt bij aan een hoog zuurstof gehalte. Daar waar bomen en planten zijn is de lucht extra schoon, omdat fijnstof en warmte minder lang blijft hangen. Hierdoor hersteld de ozonlaag en is dit beter voor het milieu. 

Een sedum dak of daktuin op mijn woning 

U kunt een groendak laten leggen als u een geschikt dak heeft. Er zijn sedumdaken met constructies zodat ze ook op vrij schuine daken kunnen worden gelegd. Echter is meer dan 60 graden niet aan te raden. De matten van sedum vallen zo eerder van het dak af. Vooralsnog is een zo horizontaal mogelijk dak de beste optie. Een sedum dak bestaat uit een kleinere dunnere substraatlaag welke geschikt is voor kleine planten, gras en mos met kleine dunne wortels. Het dak zal dan ook minder intensief zijn begroeit dan een daktuin. Een daktuin kan worden geplaatst als het dak flink wat draagkracht heeft. Met uitlopers van 1500kg per vierkante meter moet het dak sterk zijn. U kunt dan eerst een inspecteur langs laten komen voor een dak inspectie. Echter kan een daktuin alleen op platte daken worden toegepast. Hierbij kunt u een complete tuin inrichten met zithoek, dakterras, vijvers, bomen, struiken en diverse andere planten. 

Een sedum dak als een natuurlijke oplossing 

Om zo duurzaam mogelijk te wonen kunnen sedum daken het beste met zonnepanelen worden gecombineerd voor het beste rendement en het laagste energiegebruik. De investering van sedum daken mag dan iets hoger liggen, u krijgt er wel minder kosten voor terug. Tevens hoeft het dak minder vaak gerepareerd te worden en is de kans op lekkages kleine met een groendak. U kunt uw woning ook weer voor een hogere waarde verkopen als deze over een groendak beschikt.