Larven kunnen in de tuin voor veel problemen zorgen. Larven staan er namelijk om bekend dat ze de wortels van planten en het gras aanvreten. Dit kan ertoe leiden dat er plekken in het gazon geel kleuren en planten sterven. Dit wil je natuurlijk het liefst bij voorbaat voorkomen, maar wanneer je er toch last van krijgt, is het vooral belangrijk dat je er weer snel vanaf komt. In dit artikel lees je wat je tegen engerlingen kunt doen en hoe je kunt voorkomen dat je er last van krijgt. 

 

Hoe herken je engerlingen in het gazon?

Engerlingen in het gazon kun je zoals eerder benoemd herkennen aan de gele plekken. Daarnaast zullen er ook plekken van het gazon volledig uitsterven. Naast dat dit door larven kan komen, is het ook mogelijk dat de pH-waarde niet in orde is. Het is daarom belangrijk dat je hier eerst goed naar kijkt. Indien de pH-waarde in orde is en het gazon alsnog verkleurd, dan is het tijd om actie te ondernemen. Engerlingen bestrijden kan op verschillende manieren. De meest effectieve methode is en blijft toch wel het inzetten van een natuurlijke vijand. 

 

Hoe kun je engerlingen bestrijden?

Engerlingen bestrijden kun je doen door de vijand in te zetten. Een van de natuurlijke vijand van de engerling is een aaltje. Als je de engerlingen in je tuin wilt bestrijden kan het zeer effectief zijn om aaltjes vrij te laten. Zij zoeken de engerlingen op en gaan via je de mond of anus naar binnen en verspreiden daar bacteriën. Niet lang hierna sterft de engerling. Hoeveel aaltjes je precies nodig hebt, hangt af van het oppervlakte van het gazon. Aangezien aaltjes zeer klein zijn, verplaatsen ze zich doorgaans niet veel. Aaltjes tegen engerlingen inzetten dient zorgvuldig te gebeuren. Lees je vooraf goed in over hoe je tewerk moet gaan en volg dit stappenplan op. 

 

Engerlingen voorkomen is beter dan bestrijden

Als je wilt voorkomen dat je nog een keer last krijgt van engerlingen, dan is het voornamelijk belangrijk dat je het gazon in een goede conditie houdt. Gebruik hiervoor meststof en zaai op tijd bij wanneer dat nodig is. Zorg ervoor dat de pH waarde van het gras goed is en dat het gras niet tekort is. Kevers zoeken namelijk kort en dun gras op omdat ze daar beter in kunnen leven. Als je de leefruimte aantrekkelijk maakt voor kevers, duurt het niet lang voordat je last krijgt van engerlingen.